Vývar:
cca 1,5 kg jehněčích žeber, krku nebo plece
3 mrkve
1 petržel
kousek celeru
1 malá cibule
1 ČL koření NESOLDÍK
1 ČL koření FRANCOUZSKÁ SMĚS ŽANET
sůl
NEBO klasická varianta použití koření:
5 kuliček NOVÉHO KOŘENÍ
5 kuliček PEPŘE ČERNÉHO
2 kuličky JALOVCE
2 listy BOBKOVÉHO LISTU
1 ČL TYMIÁNU
Halušky:
4 velké brambory
cca 300 g polohrubé mouky
sůl
Nesoldík nakoupíte zde
Bobkový list celý nakoupíte zde
Jalovec celý nakoupíte zde
Francouzská směs Žanet nakoupíte zde
Pepř černý celý nakoupíte zde
Nové koření mleté nakoupíte zde
Tymián nakoupíte zde
1Maso vložte do hrnce, zalijte vodou a přiveďte k varu, dokud se nezačne vytvářet pěna.
2Všechnu vodu vylijte, opláchněte hrnec, maso a znovu zalijte vodou.
3Přidejte zeleninu, koření, sůl a nechte jen lehce probublávat s mírně odklopenou poklicí. Vodu průběžně dolévejte.
4Když je maso měkké, vývar sceďte, maso oberte, zeleninu nakrájejte a vložte nazpět.
Halušky
5Do velkého hrnce dejte vařit osolenou vodu.
6Brambory očistěte a nastrouhejte najemno.
7Přidejte sůl a postupně i mouku. Množství mouky záleží na velikosti brambor a množství vody v nich. Těsto nesmí být řídké, jinak by se halušky rozpadly. Naopak když bude mouky moc, budou halušky tvrdé.
8Když voda zavře, vložte těsto do sítka na halušky a pomocí vařečky nebo lžíce vytvořte halušky. Občas promíchejte. Jakmile halušky vyplavou (za cca 8 minut), můžete je odstavit. Propláchněte studenou vodou a sceďte.
Vývar podávejte s nakrájeným masem a haluškami. Vývar je výborný a halušky nemusí být jen s brynzou.
Davídek
Nakupujte v našem eshopu podle toho co máte rádi a co se chystáte vařit. Vy si nakupte suroviny, my Vám k nim dodáme koření.