Recepty

Jehněčí vývar s masem a haluškami

Jehněčí vývar s masem a haluškami

čas přípravy
20 min. příprava
150 min. vaření vývaru
30 min. vaření halušek

obtížnost
jednoduché

druh jídla
Vývary

Potřebujeme

Vývar:
cca 1,5 kg jehněčích žeber, krku nebo plece
3 mrkve
1 petržel
kousek celeru
1 malá cibule
1 ČL koření NESOLDÍK
1 ČL koření FRANCOUZSKÁ SMĚS ŽANET
sůl

NEBO klasická varianta použití koření:

5 kuliček NOVÉHO KOŘENÍ
5 kuliček PEPŘE ČERNÉHO
2 kuličky JALOVCE
2 listy BOBKOVÉHO LISTU
1 ČL TYMIÁNU

Halušky:
4 velké brambory
cca 300 g polohrubé mouky
sůl

Nesoldík nakoupíte zde
Bobkový list celý nakoupíte zde
Jalovec celý nakoupíte zde
Francouzská směs Žanet nakoupíte zde
Pepř černý celý nakoupíte zde
Nové koření mleté nakoupíte zde
Tymián nakoupíte zde

Postup přípravy

1Maso vložte do hrnce, zalijte vodou a přiveďte k varu, dokud se nezačne vytvářet pěna.

2Všechnu vodu vylijte, opláchněte hrnec, maso a znovu zalijte vodou.

3Přidejte zeleninu, koření, sůl a nechte jen lehce probublávat s mírně odklopenou poklicí. Vodu průběžně dolévejte.

4Když je maso měkké, vývar sceďte, maso oberte, zeleninu nakrájejte a vložte nazpět.

Halušky

5Do velkého hrnce dejte vařit osolenou vodu.

6Brambory očistěte a nastrouhejte najemno.

7Přidejte sůl a postupně i mouku. Množství mouky záleží na velikosti brambor a množství vody v nich. Těsto nesmí být řídké, jinak by se halušky rozpadly. Naopak když bude mouky moc, budou halušky tvrdé.

8Když voda zavře, vložte těsto do sítka na halušky a pomocí vařečky nebo lžíce vytvořte halušky. Občas promíchejte. Jakmile halušky vyplavou (za cca 8 minut), můžete je odstavit. Propláchněte studenou vodou a sceďte.

Vývar podávejte s nakrájeným masem a haluškami. Vývar je výborný a halušky nemusí být jen s brynzou.

Davídek


tisk    Vytisknout recept  Sdílet

Všechny recepty s kořením Nesoldík
Všechny recepty s kořením Bobkový list celý
Všechny recepty s kořením Jalovec celý
Všechny recepty s kořením Francouzská směs Žanet
Všechny recepty s kořením Pepř černý celý
Všechny recepty s kořením Nové koření mleté
Všechny recepty s kořením Tymián

Zpět na začátek kuchařky
Díky cookies a práci s osobními údaji bude pro Vás prohlížení stránek ještě příjemnější!

Používáme je totiž k zajištění co možná nejlepší funkčnosti a k personalizaci obsahu našich webových stránek.

Kliknutím na tlačítko "Přijmout" souhlasíte s jejich využíváním a předáním údajů o chování na našem webu.
Více informací
cookie
cookie