190 g zakysané smetany min. 18 %
190 g vody nebo mléka (může dohnat procenta tuku u smetany s nižším obsahem tuku)
23 g cukru nebo medu
375 g mouky (hladká napůl s polohrubou)
1 vajíčko
13 g soli
½ lžičky sušeného droždí nebo 2 g čerstvého
1Rozmíchejte tekutiny s čerstvým droždím a cukrem či medem (sušené droždí stačí trochu promíchat s moukou). Přisypejte nebo ještě lépe prosejte do mísy mouku, sůl a promíchejte tak, aby nic v míse nezůstalo suché (hrozí budoucí hrudky!).
2A to stačí... žádné hnětení se nekonná. Následuje čekání 10 - 12 hodin, kdy těsto nechte přikryté vykynout v pokojové teplotě.
3Vykynuté těsto vyklopte na velmi dobře pomoučený vál a vytvarujte bochník, který vložte do máslem důkladně vymazané formy.
4Ve formě nechte kynout, dokud těsto nezačne nakukovat přes okraj – tak 1-2 cm nad (asi 2 - 3 hodiny). Nakukování přes okraj je už čas rozpalovat troubu na 250°C. Na dno troub vlijte asi 2 dcl vody.
5Chléb pečte, po 10 minutách stáhněte teplotu na 220°C, a po dalších 10 minutách na 200°C. Dohromady pečte cca 45 minut, poté vyklopte a nechte vychladnout.
Skladujte v čisté suché utěrce, kterou nejpozději po dvou dnech vyměňte za novou.
Dobrou chuť :)
Nakupujte v našem eshopu podle toho co máte rádi a co se chystáte vařit. Vy si nakupte suroviny, my Vám k nim dodáme koření.