Těsto:
130 g hladké mouky (nebo napůl s hladkou špaldovou)
65 g žitné mouky
20 g kukuřičného škrobu
45 g cukru moučka
špetka soli
105 g studeného másla
1 žloutek
2-3 lžíce ledové vody, podle potřeby
Náplň:
1-1,2 kg jablek
30- 60 g třtinového krupice, podle chuti
25 g kukuřičného škrobu
1 lžíce Koření na perníčky, Koření do moučníků, nebo vrchovatá lžička skořice
šťáva z 1/2 citronu
1 bílek na potření těsta
Koření na perníčky nakoupíte zde
Koření do moučníků nakoupíte zde
Skořice mletá nakoupíte zde
1Promíchejte všechny mouky se škrobem, moučkovým cukrem a se solí. Přidejte studené máslo nakrájené na malé kousky a velmi rychle zpracujte do podoby drobenky. V těstě musí být viditelné kousky másla, které mu při pečení dodají křehkost.
2Přidejte žloutek, vodu podle potřeby (tu si předem dejte vychladit do lednice, aby byla opravdu studená) a vypracujte hladké těsto. Čím kratší čas budete těsto hníst, tím křupavější bude po upečení.
3Těsto rozdělte na dvě části, jednu o kousek větší, a nechejte alespoň dvě hodiny odpočívat v lednici. Můžete i přes noc, v těstě se uvolní lepek a bude se vám lépe vyvalovat.
4Z jablek vykrojte jádřince a nakrájejte je na tenké plátky. Slupku neloupejte, jen kdyby se vám zdálo, že je opravdu tuhá, jinak se při pečení poddá.
5V míse promíchejte jablka s cukrem, škrobem, kořením a citronovou šťávou.
6Vychlazené těsto nyní vyválejte. Na korpus patří větší polovina těsta. Při válení si pomožte archem pečícího papíru, jinak se vám bude těsto lepit k lince i přes podsypání moukou. Těstem opatrně vyložte koláčovou formu o průměru 24 cm.
7Koláč naplňte jablky a lehce je zmáčkněte.
8Druhou část těsta vyválejte na plát o průměru formy a přeneste na koláč. Okraje k sobě lehce přitlačte a přebytečné těsto odřízněte. Nožem vykrojte do koláče různé tvary, např. lístečky, kolečka, kytičky… Tyto dírky jsou důležité, aby jimi při pečení unikala pára a koláč vám nepopraskal. Můžete si pohrát se vzory, fantazii se meze nekladou..
9Povrch koláče potřete bílkem a ze zbylého těsta vykrojte další ozdobné tvary. Ozdobte jimi koláč a opět potřete bílkem.
10Koláč pečte 45 - 55 minut na 200°C, musí být upečený dozlatova a náplň by lehce měla pobublávat.
Před podáváním nechejte zchladnout a servírujte jen tak samotný nebo s kopečkem vanilkové zmrzliny, či zakysané smetany.
Nakupujte v našem eshopu podle toho co máte rádi a co se chystáte vařit. Vy si nakupte suroviny, my Vám k nim dodáme koření.