Recepty

Jablečný koláč s pekanovými ořechy

Jablečný koláč s pekanovými ořechy

počet osob
8

čas přípravy
50 min. příprava
30 min. pečení

obtížnost
střední

druh jídla
Dezerty

Potřebujeme

Na křehké těsto:
300 g hladké mouky
220 g studeného másla
1 lžíce cukru
1 lžička soli

Na náplň:
1 kg jablek
2 lžičky Koření do moučníků
100 g pekanových ořechů (zhruba)

Na karamel:
150 g cukru krupice a 150 g smetany na šlehání


Koření do moučníků nakoupíte zde

Postup přípravy

1Připravte si sklenici opravdu studené vody. Dejte do ní pár kostek ledu nebo jí vychlaďte v lednici. Do mísy dejte mouku, cukr a sůl. Nakrájejte máslo na malé kostky a dejte je do mísy. 

2Nožem krájejte kousky másla v míse dál, dokud se z něj nestanou malé kousíčky o velikosti hrášku. 

3Nalejte do těsta přibližně 100 ml studené vody a vařečkou nebo stěrkou spojujte těsto dohromady. Až bude těsto držet pohromadě, trochu ho prohněťte rukama a spojte do jedné koule. Těsto ale hněťte pouze chvíli, dávejte si pozor, aby jste ho nepřepracovali. 

4Těsto dejte minimálně na hodinu do lednice. Formu na koláč vymažte tukem a vysypte polohrubou moukou. 

5Těsto rozválejte na tenký plát a přeneste jej na formu. Vymačkejte ho prstama rovnoměrně po celé jeho ploše a okrajích. Vidličkou propíchejte těsto na dně formy. Na okrajích nemusíte. Na těsto dejte pečící papír a nasypte na něj hrách nebo jiné luštěniny. Těsto tak při pečení nebude stoupat. 

6Pečte zhruba na 190°C cca 30 minut. Koláč musí mít zlatavou barvu. Vyzkoušejte špejlí nebo párátkem, jestli je koláč hotový. 

7Oloupejte jablka, zbavte je jadřinců a nastrouhejte na jemném struhadle. 

8Nastrouhaná jablka dejte do plátýnka nebo čisté utěrky a vymačkejte z nich postupně šťávu do jiné nádoby. 

9Jablka dejte do hrnce, nasypte koření a nechte vařit. Postupně míchejte, dokud se jablka nerozvaří a nevznikne z nich hmota podobná hustší přesnídávce. Pokud bude směs příliš hustá a bude mít tendenci se připalovat, přilévejte vymačkanou šťávu z jablek. 

10Do upečeného koláče rozetřete jablečnou hmotu. 

11Připravte karamel. Nejprve si ohřejte smetanu. Rozehřejte pánev a nasypte na ní rovnoměrně cukr. Když začne na okrajích hnědnout, začněte rychle míchat a napřestávejte, dokud cukr úplně nezkaramelizuje. Když vám vznikne karamel, nalejte velmi opatrně ohřátou smetanu. Rychle míchejte, dokud se směs nespojí, odstavte z plotny a vymíchejte do hladka.

12Karamel nalejte na koláč a rozetřete. Na povrch koláče vyskládejte pekanové ořechy, hezky se přilepí do karamelu.

Můžete podávat. Dobrou chuť. 


tisk    Vytisknout recept  Sdílet

Všechny recepty s kořením Koření do moučníků

Zpět na začátek kuchařky
Díky cookies a práci s osobními údaji bude pro Vás prohlížení stránek ještě příjemnější!

Používáme je totiž k zajištění co možná nejlepší funkčnosti a k personalizaci obsahu našich webových stránek.

Kliknutím na tlačítko "Přijmout" souhlasíte s jejich využíváním a předáním údajů o chování na našem webu.
Více informací
cookie
cookie