Jablečné pyré:
4 jablka
300 ml vody
Jablečný kompot:
3 jablka
200 ml vody
30 g cukru
2 svitky skořice
5 hřebíčků
Těsto:
100 g másla v pokojové teplotě
3 vejce
160 g třtinového cukru
220 g hladké mouky
1 prášek do pečiva
300 g jablečného pyré
Krém:
250 g krémového sýra (Lučina, Philadelphia …)
250 g mascarpone
1 lžíce cukru moučka
2 lžičky skořice
½ lžička kardamonu
Karamel:
100 g cukru krystal
25 ml vody
40 g másla
70 ml smetany ke šlehání
1/2 lžičky soli
1 plátek želatiny
Skořice celá nakoupíte zde
Hřebíček celý nakoupíte zde
Skořice mletá nakoupíte zde
Kardamom mletý nakoupíte zde
1Jablka na pyré nakrájejte na čtvrtinky, odstraňte jadřince a dejte je do hrnce s vodou. Vařte, dokud nebudou jablka měkké a pak je (bez vody) rozmixujte na hladké pyré. Nechejte vychladnout.
2Jablka na kopmpot rozkrojte na poloviny, odstraňte jadřince a dejte je do hrnce spolu s vodou, cukrem a kořením. Vařte, dokud nebudou jablka měkké, a pak je i s nálevem přelijte do misky a nechejte přes noc vychladit v lednici. Další den jablka přeceďte a nakrájejte na tenké plátky.
3Korpus bude také lepší vyrobit si den předem, aby vám kvalitně vychladl. Máslo vyšlehejte s cukrem do pěny a pak postupně zašlehávejte jednotlivá vejce, dokud není směs nadýchaná. V misce smíchejte hladkou mouku s práškem do pečiva a celou směs prosejte přes sítko do vaječné směsi. Přidejte jablečné pyré a zamíchejte. Troubu předehřejte na 160°C a těsto nalijte do formy o průměru 15 - 20 cm (dno a boky formy vyložte pečicím papírem). Pečte asi hodinu nebo dokud špejle zabodnutá do těsta nevyjde ven suchá a čistá. Nechte vychladnout a rozřezejte korpus na 3 části.
4Ingredience na krém spolu vyšlehejte do hladka.
5Cukr na karamel dejte spolu s vodou do hrnce a vařte, dokud cukr nezkaramelizuje. Trvá to 5 - 10 minut. Smetanu se solí přiveďte k varu. Plátek želatiny namočte do studené vody. Ve chvíli, kdy je karamel tmavě zlatý, přidejte máslo nakrájené na malé kousky a rozmíchejte. Pak malým pramínkem přilévejte smetanu do karamelu. Odstavte a karamel přeceďte přes jemné sítko, poté přidejte želatinu a nechejte ji rozpustit. Přemístěte do misky a asi na hodinu a půl dejte vychladit do lednice.
6Mezi jednotlivé rozkrojoné části korpusu rozprostřete krém na třetiny a jablečné plátky na poloviny. Finální dort potřete jemně krémem a polijte karamelovou polevou. Nechejte ztuhnout v lednici, ideálně přes noc.
Dobrou chuť :)
Nakupujte v našem eshopu podle toho co máte rádi a co se chystáte vařit. Vy si nakupte suroviny, my Vám k nim dodáme koření.