250 g hladké mouky
2 ČL cukru
1 ČL soli
7 g čerstvého droždí nebo 1/2 sáčku sušeného
3 PL olivového oleje + na vymazání
cca 2 dcl vody
Na posypání:
1 PL ghí
3 stroužky česneku
čerstvý koriandr
popřípadě mák, černý sezam, kmín
sůl
1Všechny ingredience smíchejte a vypracujte hladké, pružné a lesklé těsto (jen pozor, aby droždí nešlo přímo na sůl). Vodu přidávejte podle potřeby tak, aby těsto nelepilo. Mísu zakryjte potravinovou folií a nechte na teplém místě vykynout cca 1 hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
2Těsto rozdělte na 5 dílů (placka má pak cca 15 cm v průměru), rozválejte placky libovolného tvaru, tradiční jsou ve tvaru slzy, ale co pár desítek kilometrů, se zvyky v Indii mění, tak i počet i velikost placek je na vás. Posypte nasekaným česnekem a koriandrem, nechte 5 - 10 minut těsto odpočinout.
3Rozehřejte troubu na 170 °C funkce grill, umístěte plech do nejvrchnější polohy. Na rozžhavený plech rychle a opatrně přeneste budoucí naan, pečte v horní poloze asi jen 1-2 minuty, dokud lehce nezezlátnou bubliny. Vyndejte, potřete ghí a případně posypejte kořením.
Poznámka: Pokud se naany trochu přichytí, je to v pořádku, v Indii se těsto hází na stěny žhavé pece a často se taky potrhá, důležité je, aby byl plech rozžhavený. Vše velmi usnadní nepřilnavý povrch pekáče.
Nakupujte v našem eshopu podle toho co máte rádi a co se chystáte vařit. Vy si nakupte suroviny, my Vám k nim dodáme koření.