500 g červené čočky (předem namočené)
1/4 cukety
1 mrkev
200 g cherry rajčat
400 ml kokosového mléka
400 g loupaných rajčat v konzervě
50 g rajčatového protlaku
1 l zeleninového vývaru
1 PL sójové omáčky
3 ČL koření Indie
5 PL strouhaného kokosu
sůl
ghí
hrst čerstvého koriandru
kešu oříšky (předem namočené)
rýže
1V hrnci rozpusťte 2 lžíce ghí.
2Propláchněte čočku, kterou jste si předem alespoň na 2 hodiny namočili, a přidejte do hrnce, promíchejte. Poté přidejte loupaná rajčata, 1 PL koření Indie, zalijte vývarem, promíchejte a nechte vařit, dokud se čočka neuvaří. Podle potřeby dolévejte vařící vodu.
3Mezitím očistěte a nakrájejte zeleninu na tenká půlkolečka, rajčata na půlky. Na pánvi rozpalte 2 lžíce ghí a zeleninu na něm spolu s 2 PL koření Indie osmahněte doměkka.
4Do čočky přilijte kokosové mléko a sójovou omáčku. Vše promíchejte a podle chuti dosolte. Vmíchejte zeleninu, strouhaný kokos a nechte spolu 2 minuty probublávat.
5Podávejte s vařenou rýží, posypané natrhaným koriandrem a nasekanými oříšky kešu (předem namočenými).
Některé recepty od Davídkova koření, jako například tento, obsahují i rajčata, ke kterým se v ájurvédě váže jisté specifikum. Rajčata patří mezi lilkovitou zeleninu (stejně jako např. lilek, papriky). Ájurvéda těmto plodinám zazlívá, že překyselují organismus a vytvářejí v těle nadbytečný oheň. Proto bychom je měli jíst v omezeném množství a podle ájurvédy by se jim měli vyhýbat lidé s revmatologickými onemocněními či jakýmikoliv problémy s klouby.
I v uvedených receptech můžete rajčata vynechat - přidejte víc vody a koření a stále vytvoříte plnohodnotný chutný pokrm.
Nakupujte v našem eshopu podle toho co máte rádi a co se chystáte vařit. Vy si nakupte suroviny, my Vám k nim dodáme koření.