5 hrnků hladké mouky
2 ČL soli
4 dcl podmáslí
1 PL sádla
1 vejce
1/2 kostky droždí
1 dcl mléka na kvásek
1 PL hladké mouky
vejce na potření
kmín na posypání
1Nejdříve si připravte kvásek - do kastrolku dejte mléko, ohřejte ho (aby bylo tak akorát "na prst", nesmí být horké) a odstavte z plotny. Rozdrobte do něj kvasnice, přidejte špetku cukru a lehounce promíchejte. Na teplém místě nechce kvásek cca 10 minut vzejít (na hladině se vytvoří vrstva z kvasnic).
2Do větší misky nalijte podmáslí, přidejte sůl, kvásek z droždí, sádlo, vejce a mouku.
3Vypracujte hladké těsto, které se nelepí na stěnu misky. Na zpracování těsta můžete využít robota, který vám ulehčí práci. Nechte kynout nejméně hodinu nebo tak dlouho, až se vytvoří dvojnásobné množství těsta.
4Nakynuté těsto rozdělte na 8 dílů a upleťte z nich pletýnky. Pokud nevíte, jak se pletou pletýnky, doporučujeme se podívat na nějaký návod na YouTube.
5Hotové pletýnky nechte ještě 20 minut kynout na plechu (toto množství vyjde na dva plechy). Nakynuté pletýnky potřete rozšlehaným vejcem a posypejte kmínem.
6Pečte cca 15 - 20 minut do zlatova ve vyhřáté troubě na 200 °C.
Nakupujte v našem eshopu podle toho co máte rádi a co se chystáte vařit. Vy si nakupte suroviny, my Vám k nim dodáme koření.