Recepty

Hrnkové pletýnky s kmínem

Hrnkové pletýnky s kmínem

počet osob
8

čas přípravy
40 min. příprava
80 min. kynutí
30 - 40 min. pečení

obtížnost
střední

druh jídla
Pečivo

Potřebujeme

5 hrnků hladké mouky
2 ČL soli
4 dcl podmáslí
1 PL sádla
1 vejce
1/2 kostky droždí
1 dcl mléka na kvásek
1 PL hladké mouky
vejce na potření
kmín na posypání

Kmín český celý nakoupíte zde

Postup přípravy

1Nejdříve si připravte kvásek - do kastrolku dejte mléko, ohřejte ho (aby bylo tak akorát "na prst", nesmí být horké) a odstavte z plotny. Rozdrobte do něj kvasnice, přidejte špetku cukru a lehounce promíchejte. Na teplém místě nechce kvásek cca 10 minut vzejít (na hladině se vytvoří vrstva z kvasnic).

2Do větší misky nalijte podmáslí, přidejte sůl, kvásek z droždí, sádlo, vejce  a mouku.

3Vypracujte hladké těsto, které se nelepí na stěnu misky. Na zpracování těsta můžete využít robota, který vám ulehčí práci. Nechte kynout nejméně hodinu nebo tak dlouho, až se vytvoří dvojnásobné množství těsta.

4Nakynuté těsto rozdělte na 8 dílů a upleťte z nich pletýnky.  Pokud nevíte, jak se pletou pletýnky, doporučujeme se podívat na nějaký návod na YouTube.

5Hotové pletýnky nechte ještě 20 minut kynout na plechu (toto množství vyjde na dva plechy). Nakynuté pletýnky potřete rozšlehaným vejcem a posypejte kmínem.

6Pečte cca 15 - 20 minut do zlatova ve vyhřáté troubě na 200 °C.


tisk    Vytisknout recept  Sdílet

Všechny recepty s kořením Kmín český celý

Zpět na začátek kuchařky
Díky cookies a práci s osobními údaji bude pro Vás prohlížení stránek ještě příjemnější!

Používáme je totiž k zajištění co možná nejlepší funkčnosti a k personalizaci obsahu našich webových stránek.

Kliknutím na tlačítko "Přijmout" souhlasíte s jejich využíváním a předáním údajů o chování na našem webu.
Více informací
cookie
cookie