Falafel:
250 g uvařené cizrny
1 menší cibule
2 velké stroužky česneku
velká hrst čerstvé petrželky
1/2 lžičky koriandru
1/2 lžičky římského kmínu
1/2 lžičky kypřícího prášku
1 lžíce citronové šťávy
2 lžíce oleje
3 - 6 lžic cizrnové mouky
sůl
pečící papír
olej na potírání
Jogurtová zálivka:
150 g kvalitního bílého jogurtu
1 lžička citronové šťávy
2 lžičky kořenící směsi Řecké bylinky
sůl, pepř
zelenina dle svého výběru (rajčata, mrkev, salát, okurka, klíčky...)
tortilly, nebo pitta chleba
Koriandr mletý nakoupíte zde
Kmín římský mletý nakoupíte zde
Pepř barevný do mlýnků nakoupíte zde
Řecké bylinky nakoupíte zde
1Cibuli oloupejte a nakrájejte nahrubo. Společně se všemi ingrediencemi na falafel ji dejte do mixéru a rozmixujte. Podle potřeby přidávejte cizrnovou mouku a případně sůl. Výsledná konzistnce těsta bude přibližně i výsledná konzistence pečeného falafelu (v troubě se trošičku vysuší, ale ne moc) - pokud chcete konzistenci trochu drolivější, přidejte ještě cizrnovou mouku.
2Z těsta tvořte malé kuličky o velikosti asi vlašského ořechu a skládejte je na plech vyložený pečíícm papírem. Hotové kuličky potřete olejem a dejte péct na 170°C 15 - 20 minut. Falafel na povrchu trochu popraská a měl by mít zlatou barvu (hlavně zespod, nezapomeňte ho tedy kontrolovat spíš tam).
3Během pečení si připravte jogurtový dip: všechny ingredience pečlivě smíchejte a dochuťte podle potřeby.
4Nakrájejte si zeleninu a tortily, nebo chleby vymažte dresingem. Upečený falafel pak podávejte, jak ho máte rádi.
Dobrou chuť :)
Nakupujte v našem eshopu podle toho co máte rádi a co se chystáte vařit. Vy si nakupte suroviny, my Vám k nim dodáme koření.