Recepty

Džadky

Džadky

čas přípravy
30 min. příprava

obtížnost
jednoduché

druh jídla
Slovenská kuchyně

Potřebujeme

3 velké brambory
1 a 1/2 hrnku hladké mouky

1 lžíce sádla
slanina
1/2 lžičky PAPRIKY SLOVENSKÉ LAHŮDKOVÉ
1 kelímek sladké smetany

Paprika slovenská lahůdková nakoupíte zde

Postup přípravy

1Brambory oloupejte a nakrájejte na kostky. Dejte vařit do vyššího hrnce s větším množstvím osolené vody. Vařte do měkka.

2Když jsou brambory měkké, odlijte z nich vodu tak, aby brambory zůstaly stále ponořené. Zbytek vody si odložte bokem. Brambory posypejte moukou a nechte ještě 3 minuty vařit na mírném plameni. Brambory rozmačkejte a pokud je směs příliš suchá, dolijte vodu z brambor, kterou jste si odložili. Takto připravené těsto dejte na pracovní desku vychladnout. Těsto by mělo být husté a lepivé.

3Mezitím si nakrájejte slaninu na kostky a na sádle orestujte dozlatova. Stáhněte plamen a přilijte smetanu. Nechte ji provařit a odstavte. Nakonec nasypejte Slovenskou lahůdkovou papriku.

4Džadky natrhejte na menší kousky a podávejte polité připravenou omáčkou.

Džadky jsou spišskou regionální specialitou. Dají se nazvat i jídlem chudých, protože na jejich přípravu potřebujete jen brambory, mouku a slaninu, případně cibuli. Najčastěji se z těsta připravují kuličky nebo šišky, které se podávají se slaninou a zakysanou smetanou. Je to jednoduché, rychlé a hlavně chutné jídlo. Náš recept je vylepšený, tak si zkuste připravit džadky tak trošku jinak.


tisk    Vytisknout recept  Sdílet

Všechny recepty s kořením Paprika slovenská lahůdková

Zpět na začátek kuchařky
Díky cookies a práci s osobními údaji bude pro Vás prohlížení stránek ještě příjemnější!

Používáme je totiž k zajištění co možná nejlepší funkčnosti a k personalizaci obsahu našich webových stránek.

Kliknutím na tlačítko "Přijmout" souhlasíte s jejich využíváním a předáním údajů o chování na našem webu.
Více informací
cookie
cookie