3 velké brambory
1 a 1/2 hrnku hladké mouky
1 lžíce sádla
slanina
1/2 lžičky PAPRIKY SLOVENSKÉ LAHŮDKOVÉ
1 kelímek sladké smetany
1Brambory oloupejte a nakrájejte na kostky. Dejte vařit do vyššího hrnce s větším množstvím osolené vody. Vařte do měkka.
2Když jsou brambory měkké, odlijte z nich vodu tak, aby brambory zůstaly stále ponořené. Zbytek vody si odložte bokem. Brambory posypejte moukou a nechte ještě 3 minuty vařit na mírném plameni. Brambory rozmačkejte a pokud je směs příliš suchá, dolijte vodu z brambor, kterou jste si odložili. Takto připravené těsto dejte na pracovní desku vychladnout. Těsto by mělo být husté a lepivé.
3Mezitím si nakrájejte slaninu na kostky a na sádle orestujte dozlatova. Stáhněte plamen a přilijte smetanu. Nechte ji provařit a odstavte. Nakonec nasypejte Slovenskou lahůdkovou papriku.
4Džadky natrhejte na menší kousky a podávejte polité připravenou omáčkou.
Džadky jsou spišskou regionální specialitou. Dají se nazvat i jídlem chudých, protože na jejich přípravu potřebujete jen brambory, mouku a slaninu, případně cibuli. Najčastěji se z těsta připravují kuličky nebo šišky, které se podávají se slaninou a zakysanou smetanou. Je to jednoduché, rychlé a hlavně chutné jídlo. Náš recept je vylepšený, tak si zkuste připravit džadky tak trošku jinak.
Nakupujte v našem eshopu podle toho co máte rádi a co se chystáte vařit. Vy si nakupte suroviny, my Vám k nim dodáme koření.