200 g dýňového pyré z upečené muškátové dýně, nebo dýně hokaido
50 g mléka nebo vody
475 g hladké pšeničné mouky
45 g másla nebo oleje (popř. mix)
30 g cukru krupice
7 g sušeného droždí
10 g soli
Na skořicovou spirálu:
30 g rozkvedlaného vejce (druhou půlku schovejte na potření)
2 lžičky skořice
30 g třtinového cukru
1Cukr na spirálu smíchejte se skořicí tak, aby nedělala hrudky. Smíchejte směs s vejcem a zbytek vejce schovejte na závěrečné pomašlování.
2. Nechte vzejít kvásek. Poznámka: Pokud máte čerstvé droždí, ne sušené, z celkového množství mouky a mléka odeberte 2 lžíce od každého, promíchejte s nadrobeným droždím v jednolitou kašičku a nechte na teplém místě, dokud se směs nerozbublá.
3Všechny ostatní suroviny smíchejte, přidejte vzejitý kvásek a hněťte směs asi 10 - 12 minut, dokud nedosáhnete krásně pružného těsta konzistencí, které ještě může mírně lepit.
4. Těsto přikryjte fólií, talířem, nebo víkem a nechte zrát v teple asi 60 minut, nebo dokud se nezdvojnásobí. Možná je také varianta kynutí v lednici – jeden až dva dny těsto počká.
5. Vykynuté těsto rozválejte na obdélník, který bude mít užší ze stran o šířce chlebíčkové formy. Vyválené těsto potřete skořicovou směsí a srolujte.
6. Švem dolů položte do formy vystlané pečicím papírem a nechte opět cca 1 - 1,5 hodinu v teple kynout.
7Troubu nechte předehřát na 190°C. Dospod trouby vlijte asi 2 dcl vody.
8Chléb pomašlujte vajíčkem nebo skořicovou směsí, případně posypejte cukrem. Do vyhřáté trouby vložte formu s chlebem a nechte péct asi 45 minut, pokud hnědne příliš rychle, přikryjte vršek chleba alobalem. Upečený chléb zkuste špejlí, měla by vijít čistá a suchá.
Dobrou chuť!
Nakupujte v našem eshopu podle toho co máte rádi a co se chystáte vařit. Vy si nakupte suroviny, my Vám k nim dodáme koření.