Recepty

Dýňový toastový chléb se skořicovou spirálou

Dýňový toastový chléb se skořicovou spirálou

počet osob
4

čas přípravy
60 min. příprava
2 - 2,5 hodiny Kynutí
45 minut Pečení

obtížnost
střední

druh jídla
Dýňová sezóna

Potřebujeme

200 g dýňového pyré z upečené muškátové dýně, nebo dýně hokaido
50 g mléka nebo vody
475 g hladké pšeničné mouky
45 g másla nebo oleje (popř. mix)
30 g cukru krupice
7 g sušeného droždí
10 g soli

Na skořicovou spirálu:
30 g rozkvedlaného vejce (druhou půlku schovejte na potření)
2 lžičky skořice
30 g třtinového cukru

Skořice mletá nakoupíte zde

Postup přípravy

1Cukr na spirálu smíchejte se skořicí tak, aby nedělala hrudky. Smíchejte směs s vejcem a zbytek vejce schovejte na závěrečné pomašlování.

2. Nechte vzejít kvásek. Poznámka: Pokud máte čerstvé droždí, ne sušené, z celkového množství mouky a mléka odeberte 2 lžíce od každého, promíchejte s nadrobeným droždím v jednolitou kašičku a nechte na teplém místě, dokud se směs nerozbublá.

3Všechny ostatní suroviny smíchejte, přidejte vzejitý kvásek a hněťte směs asi 10 - 12 minut, dokud nedosáhnete krásně pružného těsta konzistencí, které ještě může mírně lepit.

4. Těsto přikryjte fólií, talířem, nebo víkem a nechte zrát v teple asi 60 minut, nebo dokud se nezdvojnásobí. Možná je také varianta kynutí v lednici – jeden až dva dny těsto počká.

5. Vykynuté těsto rozválejte na obdélník, který bude mít užší ze stran o šířce chlebíčkové formy. Vyválené těsto potřete skořicovou směsí a srolujte.

6. Švem dolů položte do formy vystlané pečicím papírem a nechte opět cca 1 - 1,5 hodinu v teple kynout.

7Troubu nechte předehřát na 190°C. Dospod trouby vlijte asi 2 dcl vody.

8Chléb pomašlujte vajíčkem nebo skořicovou směsí, případně posypejte cukrem. Do vyhřáté trouby vložte formu s chlebem a nechte péct asi 45 minut, pokud hnědne příliš rychle, přikryjte vršek chleba alobalem. Upečený chléb zkuste špejlí, měla by vijít čistá a suchá.

Dobrou chuť!


tisk    Vytisknout recept  Sdílet

Všechny recepty s kořením Skořice mletá

Zpět na začátek kuchařky
Díky cookies a práci s osobními údaji bude pro Vás prohlížení stránek ještě příjemnější!

Používáme je totiž k zajištění co možná nejlepší funkčnosti a k personalizaci obsahu našich webových stránek.

Kliknutím na tlačítko "Přijmout" souhlasíte s jejich využíváním a předáním údajů o chování na našem webu.
Více informací
cookie
cookie