Na piškot:
600 g vajec (cca 10 ks)
375 g cukru krupice
75 g másla
255 g hladké mouky typ 00
110 g kakaa holandského typu
1 a půl čl prášku do pečiva
1 vanilkový prášek
1/2 dcl griotky
1/2 dcl vody
1/2 čl citronové kúry
Na krém:
400 g másla
400 g mascarpone
cukr pudrový popřipadě moučka
2 vanilkové cukry (přidáváme místo vanilkové esence)
griotku podle chutí
Rozvar z rebarbory a jahody s kardamonem:
6 řapíků rebarbory
400g čerstvých jahod
Kardamom mletý nakoupíte zde
Citronová kůra drcená nakoupíte zde
1Vejce si vyndejte z lednice a nechte je minimálně dvě hodiny stát v pokojové teplotě, ideálně je nechte z lednice přes noc. Troubu si předehřejte na 170 stupňů. Dvě menší formy si vymažte máslem a vyložte pečícím papírem. Nejdříve si vystřihněte kolečko ve tvaru vnitřního průměru formy. Poté si vystřihněte 2 dlouhé kusy, které mají výšku minimálně jako forma a z jedné strany ji nastříhejte do hloubky pouze asi 1 cm. Poté vezměte tento papír a nastříhanou stranou směrem dolů nalepte na vnitřní stranu formy. Nastříhané části vám dovolí s papírem lépe pohybovat. Správně umístěný papír má nastříhané části na dně formy dokola. Na takto připravený boční papír dejte kolečko, které si ještě pro jistotu ze spodní strany namažte máslem, aby na dně dobře drželo.
2Máslo rozpusťte v rendlíku a nechte zchladnout. Vejce společně s cukrem šlehejte cca 10 minut do husté pěny. Hmota musí být vyšlehaná opravdu dobře, to je základ úspěchu. Správě vyšlehaná pěna je úplně světlá a téměř nestéká ze stěrky. Hladkou mouku smíchejte v míse s kakaem a práškem do pečiva a citronovou kúrou. Následně přes síto přesejte do mísy s vyšlehanými vejci. Stěrkou směs jen lehce podebírejte, aby se mouka rovnoměrně rozpustila a neměli jste v těstě hrudky. Až budete mít směs krásně homogenní, přilijte máslo, vanilku a opět zlehka stěrkou vymíchejte. Tento postup je pro dokonalý výsledek opravdu klíčový.
4Takto připravenou směs nalijte do dvou forem (já si to vždy raději odvážím, abych měla v každé formě stejné množství těsta) a dejte péct cca na 45 minut. Nenechávejte ho ale v troubě zbytečně déle, než je třeba, aby se piškot nevysušil. Zda je korpus hotový poznáte tak, že do středu zapíchnete špejli, která je po vytažení čistá.
5Korpusy nechte vychladnou a podélně je přeřízněte na půl. Následně je jemně z obou stran pokropte směsí vody a griotky (stejné množství vody a griotky). Nejlepší je nechat korpusy odpočinout do druhého dne a poté zdobit krémem.
1Pozor, máslo i mascarpone musí mít pokojovou teplotu. Ideální je, když si je vyndáte tři hodiny před šleháním. Máslo musí být opravdu měkké, aby vytvořilo perfektní nadýchanou konzistenci. Máslo šlehejte samotné asi 15 – 20 minut (buď ručním šlehačem nebo pomocí balónové metly u stolního robota). Po této době bude krásně našlehané, světlé a bude lahodně vonět.
2Po lžících přidávejte mascarpone. Vždy počkejte, dokud se mascarpone nespojí s máslem a až poté přidejte další lžíci. Mezitím do krému kápněte vanilkový extrakt. Nakonec přidejte pudrový cukr podle chuti. Na dochucení můžete použít i griotku. Vše dobře promíchejte.
Rozvar z rebarbory a jahod s kardamonem
1Rebarboru oloupejte a pokrájejte namenší kousky, jahody nasekejte.
2V malém hrnci za občasného míchání asi 15 minut povařte jahody, rebarboru s cukrem. Až se ovoce rozvaří a šťáva zhoustne, dejte rozvar chladit nejlépe přes noc.
3Vychladnutý rozvar si rozdělte na tři části.
Kompletace
1Korpus potřete krémem cca 1 cm vrstvou. Na okraje natřeneho korpusu naneste pomoci zdobicoho sáčku nebo zdobičky krém, aby jste udělli hráz pro rozvar aby neměl možnost vytékát.
2Opatrně pomažte jendou částí připraveného rozvaru. A opatrně přiklopte dalším korpusem. Tak to opakujte dokud nezkompletujete všechny korpusy.
3Nakonec dort zahlaďte se zbylým krémem kolem dokola a dejte ztuhnout do lednice na 60 minut.
4Přichystejte si polevu podle návodu na obale.
5Na jedné polevě si ustřihněte roh aby vám vznikla malá dírka. A pomalu ji nanášejte na okraj dortu tak aby jste vytvořili "stékanice". Zbylou polevu potřete vršek dortu.
6Dort dejte na 30 min do lednice. Tak aby vám čokoláda ztuhla.
7Dozdobte dort podle své fantazie. Stonky květin doporučujeme obalit v potravinařské folii aby jste zabranili proniknutí případných nežádoucích látek. Květiny zapichujte do dortu pomoci předpřipravených dírek v čokoládové polevě, které jste si předchystali pomocí párátka. Pucinky, ovoce, makronky, ořechy či sušenky doporučujeme přidávat pomocí nanesení trochy krému, aby vám na dortu hezky držely.
8Dort doporučujeme nechat minimálně 3 hodiny odležet v lednici. Tak aby se propojily všechny chutě.
Tip na krájení dortu: Dort krájejte nahřátým nožem, který si nejprve vložte na chvíli do velké sklenice s nejlépe vařící vodou.
Nakupujte v našem eshopu podle toho co máte rádi a co se chystáte vařit. Vy si nakupte suroviny, my Vám k nim dodáme koření.