Donuty:
340 ml mléka
170 g cukru krupice
15 g sušeného droždí
115 g másla
3 vejce
1 lžíce vanilkového extraktu
665 g hladké mouky
potravinová folie
500 ml rostlinného oleje na smažení
Glazura:
200 g mražených malin
semínka z 1 vanilkového lusku
50 ml vody
125 g cukru moučka
lyofilizované maliny a pistácie na ozdobu
Vanilkový lusk PREMIUM nakoupíte zde
Vanilkový lusk KLASIK nakoupíte zde
1Máslo si vyndejte z lednice alespoň 2 hodiny před přípravou, aby došlo pokojové teploty.
2Ohřejte si mléko na lidskou teplotu (kolem 36°C), nesmí být horké! Do vlažného mléka přidejte cukr, droždí a promíchejte do hladké směsi.
3V míse si vyšlehejte máslo do světlé pěny. Přidejte do něj vanilku a vejce, které jedno po druhém zašlehejte.
4Poté do másla přidejte mléčnou směs a mouku a zpracujte společně do hladkého pružného těsta. Nelekejte se když bude trochu vláčnější. Těsto přikryjte potravinářskou folií a nechejte na teplém místě asi 60 minut kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
5Vykynuté těsto vyklopte na pracovní plochu a v rukách trochu prohněťte. Vytvořte kouli, vložte zpět do mísy, zakryjte folií a vložte zrát do lednice na 6 - 8 hodin.
7Vyzrálé těsto vyklopte na pracovní plochu a vyválejte na plát o výšce asi 6 mm. Vykrájejte z něj kolečka o průměru 5 - 7 cm s dírkou uprostřed a skládejte je na dobře pomoučenou plochu, kde je nechejte ještě nakynout.
8V hrnci, nebo na pánvi rozehřejte olej na 180°C. Je důležité, aby měl olej stále stejnou teplotu, při vyšší by donuty zůstaly uvnitř syrové, při nižší by do sebe absorbovaly příliš mnoho oleje a byly by tak zbytečně mastné. Při vkládání donutů do oleje s nimi zbytečně nemanipulujte, ať se nepoškodí jejich tvar a nadýchanost. Smažte je maximálně po 3 kusech, aby se neměnila teplota oleje, do zlatohnědé barvy. Nechejte je po vytažení z oleje okapat na papírových ubrouscích.
9Malinová glazura: maliny vložte s vodou a vanilkou do rendlíku a 5 - 10 minut je vařte na silnějším plameni. Poté je rozmixujte tak, aby se oddělila semínka, ale nerozmixovala se. Směs přes sítko přeceďte. Výsledná směs nesmí být přiliš tekutá, pokud se vám tak zdá, vraťte ji ještě na chvíli na plotnu. Poté ji nechte vychladnout a vložte do lednice. Vychlazený rozvar pak vlijte do moučkového cukru a smíchejte. Výsledek by neměl být moc tekutý, aby glazura po donutech nestékala dolů. V opačném případě přidejte ještě cukr.
10Donuty z poloviny namáčejte v glazuře a případně dozdobte.
Dobrou chuť :)
Nakupujte v našem eshopu podle toho co máte rádi a co se chystáte vařit. Vy si nakupte suroviny, my Vám k nim dodáme koření.