400 g hladké mouky )nejlépe typ 00)
4 vajíčka
špetka soli
voda podle potřeby (asi 2 lžíce)
mouka na podsypávání
potravinářská folie
1Mouku vysypte na vál / plochu a utvořte uprostřed ďůlek. Do ďůlku vyklepněte vajíčka a přidejte špetku soli. Směs zpracujte rukama v hladké těsto. Chce to trochu vytrvalosti a síly. Pokud se vám těsto zdá suché, podle potřeby přidejte vodu. Výsledkem by mělo být kompaktní hladké pružné těsto, co se nebude drolit. Hotové těsto zabalte do potravinové folie a dejte alespoň na 30 minut odpočívat do lednice.
2Odpočaté těsto vyndejte z lednice a rozdělte na 4 části. Všechny části, se kterými nyní nebudete pracovat opět zabalte do folie - těsto má tendenci velmi rychle osychat, tomu se dá předejít pokud dáte do těsta 1 - 2 lžíce olivového oleje, takové těsto je ale určeno k okamžité spotřebě, ne k sušení těstovin do zásoby.
3Z těsta vytvořte silnější placku, kterou začněte válet na tenší - buďto ručně válečkem, nebo ve strojku na těstoviny. Těsto vyválejte do takové tloušťky, aby trochu prosvítalo přes prsty.
4Plát těsta zpracujte na těstoviny dle svého výběru - krájejte, plňte a slepujte... Hotové těstoviny hned pořádně prosypte mouku, aby se neslepovaly mezi sebou. V případě sušení těstovin do zásoby je rozprostřete a sušte při pokojové teplotě, skladujte ve vzduchotěsné sklenici. Těstoviny pak vařte ve vroucí vodě 2 - 3 minutyna skus, tzv. al dente.
Dobrou chuť :)
Nakupujte v našem eshopu podle toho co máte rádi a co se chystáte vařit. Vy si nakupte suroviny, my Vám k nim dodáme koření.