Recepty

Indický chléb naan

Indický chléb naan

počet osob
5

čas přípravy
30 min. příprava

obtížnost
jednoduché

druh jídla
Základní recepty

Potřebujeme

250 g hl.mouky
2 lžičky cukru
1 lžička soli
7g čerstvého droždí nebo půl sáčku sušeného
3 polévkové lžíce olivového oleje + na vymazání
cca 2 dcl vody

Na posypání:
lžíce másla
3 stroužky česneku
čerstvý koriandr
popř. mák, černý sezam, kmín ...

Koriandr mletý nakoupíte zde
Kmín římský mletý nakoupíte zde
Kmín český drcený nakoupíte zde
Sezam černý nakoupíte zde

Postup přípravy

1Všechny ingredience smíchejte a vypracujte hladké, pružné a lesklé těsto (jen pozor, aby droždí nešlo přímo na sůl). Vodu přidávejte podle potřeby tak, aby těsto nelepilo. Mísu zakryjte potravinovou folií a nechte na teplém místě vykynout cca 1 hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

2Těsto rozdělte na 5 dílů (placka má pak cca 15 cm v průměru), rozválejte placky libovolného tvaru, tradiční jsou ve tvaru slzy, ale co pár desítek kilometrů, se zvyky v Indii mění, tak i počet i velikost placek je na vás. Posypte nasekaným česnekem a koriandrem, nechte 5 - 10 minut těsto odpočinout. 

3Rozehřejte troubu na 170°C funkce grill, umístěte plech do nejvrchnější polohy. Na rozžhavený plech rychle a opatrně přeneste budoucí naan, pečte v horní poloze asi jen 1-2 minuty, dokud lehce nezezlátnou bubliny. Vyndejte, potřete máslem a případně posypejte kořením.

Poznámka:
Pokud se naany trochu přichytí, je to v pořádku, v Indii se těsto hází na stěny žhavé pece a často se taky potrhá, důležité je, aby byl plech rozžhavený. Vše velmi usnadní nepřilnavý povrch pekáče..

Dobrou chuť :)


tisk    Vytisknout recept  Sdílet

Všechny recepty s kořením Koriandr mletý
Všechny recepty s kořením Kmín římský mletý
Všechny recepty s kořením Kmín český drcený
Všechny recepty s kořením Sezam černý

Zpět na začátek kuchařky
Díky cookies a práci s osobními údaji bude pro Vás prohlížení stránek ještě příjemnější!

Používáme je totiž k zajištění co možná nejlepší funkčnosti a k personalizaci obsahu našich webových stránek.

Kliknutím na tlačítko "Přijmout" souhlasíte s jejich využíváním a předáním údajů o chování na našem webu.
Více informací
cookie
cookie