Recepty

Dhal z červené čočky s batáty

Dhal z červené čočky s batáty

počet osob
4

čas přípravy
45 min. příprava

obtížnost
0

druh jídla
Ájurvédská kuchyně

Potřebujeme

200 g namočené červené čočky půlené
1 batát
2 rajčata
1 cibule
3 stroužky česneku
1 ČL strouhaného čerstvého zázvoru
2 PL ghí
voda
1 a 1/2 ČL soli
1 ČL hořčičného semínka
2 ČL koření GARAM MASALA
2 ČL KURKUMA
kokosový jogurt
čerstvý koriandr

Hořčičné semínko nakoupíte zde
Garam Masala nakoupíte zde
Kurkuma nakoupíte zde

Postup přípravy

1Přibližně 2 hodiny před vařením namočte čočku. Potom ji propláchněte a dejte si ji bokem.

2V hrnci si rozehřejte ghí. Přidejte hořčičná semínka a opékejte, dokud nezačnou praskat. Potom přidejte kurkumu a koření Garam Masala.

3Promíchejte a až všechno začne vonět, přidejte očištěný a nakrájený batát spolu s propláchnutou čočkou. Promíchejte a zalijte cca 1 L teplé vody.

4Směs promíchejte, přiveďte k varu a přikryté vařte za občasného míchání 15 minut. Pokud je potřeba, můžete dolít trochu vody, ale ne moc - konzistencí se dhal podobá husté omáčce.

5Z rajčat vyřežte pevnou střední část a nakrájejte je nadrobno.

6V momentě, kdy je čočka uvařená a batát měkký. přidejte nakrájená rajčata, čerstvě namletý pepř a dovařte ještě 5 minut.

7Odstavte z ohně a případně dochuťte.

8Dhal podávejte s kokosovým jogurtem a čerstvou natí koriandru.

9Jako přílohu zvolte rýži basmati nebo natural, čapátí z jednozrnky potřené česnekem a posypané čerstvým koriandrem. Výborně se k pokrmu hodí i švestkové čatní.


tisk    Vytisknout recept  Sdílet

Všechny recepty s kořením Hořčičné semínko
Všechny recepty s kořením Garam Masala
Všechny recepty s kořením Kurkuma

Zpět na začátek kuchařky
Díky cookies a práci s osobními údaji bude pro Vás prohlížení stránek ještě příjemnější!

Používáme je totiž k zajištění co možná nejlepší funkčnosti a k personalizaci obsahu našich webových stránek.

Kliknutím na tlačítko "Přijmout" souhlasíte s jejich využíváním a předáním údajů o chování na našem webu.
Více informací
cookie
cookie