Placičky:
1,5kg cukety
2 - 3 vajíčka
100 - 150g hladké mouky
2 - 3 lišky koření Staročech
2 velké stroužky česneku
sůl, pepř
olej na smažení
Jogurtový dip:
150g kvalitního bílého jogurtu
1/2 lžičky pažitky
1/2 lžičky petržele
hrst čerstvé jarní cibulky nakrájené na kolečka
sůl, pepř
1Cuketu omyjte, nastrouhejte polovinu najemno, polovinu nahrubo, přidejte k ní lžičku soli a promíchejte. Nechte 15 odležet, aby cuketa pustila vodu. Rukou ji pak vyždímejte, přidejte vajíčka, mouku, prolisovaný česnek, koření a trochu dosolte a promíchejte. Vajíček a mouky dávejte pro začátek méně a přidávejte postupně podle potřeby. Těsto by mělo být spíše hustší a kompaktní.
2Z těsta vytvořte malou zkušební placičku a na rozpálené pánvi v oleji ji osmahněte a ochutnejte. Těsto by se němělo trhat, němělo by být uvnitř příliš mokré a můžete tak těsto i dochutit podle potřeby. Pokud je těsto příliš "mokré", přidejte mouku, pokud se placky trhají, přidejte vejce.
3Poté, co těsto dotáhnete k dokonalosti, můžete začít smažit placky. Nedělejte je příliš tlusté, ať se dobře propečou. Smažte je dozlatova, jako klasické bramboráky.
4Během smažení smíchejte všechny suroviny na dip a dejte na chvíli chladit do lednice.
5Hotové placky servírujte za tepla se studeným dipem, nebo jako přílohu k masu.
Dobrou chuť:)
Nakupujte v našem eshopu podle toho co máte rádi a co se chystáte vařit. Vy si nakupte suroviny, my Vám k nim dodáme koření.