1 smetana ke šlehání
150 g hořké čokolády na vaření nebo více procentní čokolády
100 g másla
Do čokoládových lanýžů můžete přimíchat například:
chilli
2 lžíce rumu
2 lžíce griotky
Do středu můžete vložit:
mandle
lískové oříšky
višně namočené v rumu
Na obalení lanýžů můžete použít:
skořici nebo kardamom
kakao
kokos
mleté ořechy
1Do menšího hrnce nalijte smetanu společně s máslem. Vše zahřívejte za stálého míchání, dokud se máslo nerozpustí.
2Hrnec odstavte z plotny. Nalámejte do něj čokoládu (pokud chcete, přidejte rum či griotku) a hmotu míchejte, dokud se čokoláda dokonale nerozpustí.
3Hmotu nechte pár hodin vychladnout v lednici, nejlépe do druhého dne.
4Z vychladlé hmoty tvarujte pomocí lžičky hrudky a ihned je obalte podle vaší chuti (použít můžete skořici, kakao, kokos či mleté ořechy).
5Hotové lanýže uchovávejte v chladném místě (nejlépe v lednici) do doby, než dáreček předáte Ježíškovi, aby mohl obdarovat vaše blízké.
Nakupujte v našem eshopu podle toho co máte rádi a co se chystáte vařit. Vy si nakupte suroviny, my Vám k nim dodáme koření.