1 středně velký hrnek zelené nebo velkozrnné čočky (cca 350 g)
2 větší cibule
sádlo
hladká mouka
1 ČL Luštěninky od Silvinky
bobkový list
vinný ocet
cukr
sůl
Luštěninky od Silvinky nakoupíte zde
Bobkový list celý nakoupíte zde
Bobkový list mletý nakoupíte zde
1Čočku nasypte do hrnce, zalijte 3 hrnky studené vody a pomalu přiveďte k varu. Vařte asi 5 minut a pak vodu slijte.
2Nalijte další 3 hrnky studené vody, přidejte koření, špetku soli a vařte do měkka asi 45 minut.
3Cibuli nasekejte nahrubo a na sádle ji osmažte dozlatova. Část orestované cibule si odložte bokem. Do zbytku horkého tuku s cibulí vmíchejte 3 PL hladké mouky a restujte dozlatova. Pak přímo do zásmažky zceďte vodu z vařené čočky a vše vymíchejte do hladké jíšky. Vařte ještě cca 15 minut a pak do ní zpět vraťte uvařenou čočku.
4Vytáhněte bobkové listy, dochuťte 2-3 lžícemi vinného octa, cukrem dle chuti, dosolte a nechte 10 minut odpočinout.
Tip: Čočku posypte smaženou cibulkou a podávejte s opečenou klobásou, párkem, domácí sekanou nebo jen s vajíčkem a chlebem. Jinak skvělý novoroční pokrm s vařeným uzeným masem.
Nakupujte v našem eshopu podle toho co máte rádi a co se chystáte vařit. Vy si nakupte suroviny, my Vám k nim dodáme koření.