Na těsto
500 g hladké mouky
250 ml mléka
1 velké vejce
špetka mletého pepře
1 ČL soli
1 PL cukru
60 g másla, rozpuštěné a ochlazené
30 g čerstvého droždí nebo 15 g sušené droždí
1 rozšlehané vejce s 1 polévkovou lžící vody k potření
Na náplň
2 velké cibule nakrájené na tlusté kostky
3 PL máku
2 PL oleje
1 ČL soli
Cibulové koláčky s mákem jsou tradičním pečivem z polské Lublině. Jsou výborné i na druhý den ohřáté v mikrovlnce.
Náplň
1Cibuli nakrájíte na tlusté kostky a osmahnete ji cca 1-2 minuty. Smíchejte s mákem, olejem, solí a pepřem. A ještě 2 - 3 minuty orestujte.
2Směs dejte do sklenice a vložte do lednice přes noc.
Těsto
1Mouku smíchejte se suchým droždím (s čerstvým, nejdříve připravte kvásek). Přidejte mouku, sůl a cukr. Rozmíchejte vejce ve mléce a přidejte do těsta. Nakonec přidejte rozpuštěné máslo. Těsto zpracovávejte tak dlouho, aby bylo měkké a pružné.
2Vytvořte z těsta kouli a dejte do misky vysypané moukou. Těsto položte na teplé místo, přikryjte utěrkou a nechte nakynout, aby zdvojnásobilo objem (potrvá asi 1,5 hodiny).
3Po nakynutí těsto rozdělte na 12 stejných dílů (každý díl přibližně 70 g) a vytvořte z těsta koule. Poté válečkem nebo rukama vytvarujte placky o průměru 10-12 cm.
4Položte je na plech s pečícím papírem a dejte cibulově-makovou náplň do středu. Plech přikryjte utěrkou a nechte 45-60 minut nakynout. Těsně před pečením potřete hrany vejcem smíchaným s 1 polévkovou lžící vody.
5Pečte při teplotě 180 °C po dobu 20-25 minut.
Přejeme dobrou chuť.
Nakupujte v našem eshopu podle toho co máte rádi a co se chystáte vařit. Vy si nakupte suroviny, my Vám k nim dodáme koření.