100 g vitálního pšeničného kvasu
450 g hladké mouky
290 g vlažné vody (cca 24 - 25°C)
10 g soli
20 g oleje (olivového, ale výborné jsou i s dalšími panenskými oleji)
1Smíchejte mouku, a vodu a nechte odležet přikryté 3 - 6 hodin. Za tu dobu mouka krásně nasákne a i bez velké práce se těsto dokáže krásně natáhnout a skoro nelepí.
2. Přidejte postupně kvas, po částech i sůl a naposledy olej. Vyhnětení potrvá kolem 4 - 5 minut ať už v robotu, nebo ručně.
3. Těsto nechte zrát 1 - 2 dny v lednici ve vymazané krabičce, nemusí se zvětšit příliš, cca o třetinu stačí.
4. Těsto opatrně vyklopte na vál vysypaný polohrubou moukou nebo semolinou, roztáhnětě na obdélník asi 40x30 cm a nakrájejte na 6 stejných obdélníků.
5Hotové obdélníčky nechte nakynout cca 1,5 - 2 hodiny na plechu vyloženém papírem.
6Včas rozpalte troubu na maximum (od 230-280°C, podle možností vaší trouby). V troubě je pro optimální výsledek a nepravidelnou strukturu ciabatt potřeba mít železný nebo ocelový tál, popřípadě kámen (ten se zahřívá o něco déle, kolem 45 minut). Postačí vám ale i obyčejný rozpálený plech, jen budou mít ciabatty střídu podobnou spíše té z obchodu, než z pekárny.
7Pomocí kusu kartonu nebo lopaty sesuňte ciabatty na rozpálenou plochu, do spodu trouby vlijte asi 2 dcl vody, a pečte cca 15 - 20 minut, hnědnou-li ciabatty příliš rychle, ztlumte v polovině pečení teplotu. Cca po 5 minutách vyvětrejte přebytečnou páru.
Tip: Do těsta můžete zapracovat i lžičku rozmarýnu, dodá pečivu chutě Itálie.
Dobrou chuť :)
Nakupujte v našem eshopu podle toho co máte rádi a co se chystáte vařit. Vy si nakupte suroviny, my Vám k nim dodáme koření.