Těsto:
1/2 kostky čerstvého pekařského droždí
250 ml mléka
60 g krupicového cukru
500 g hladké mouky
sůl
sušená citronová kůra (nebo nastrouhaná kůra z 1 citronu)
mletá vanilka na zavonění
1/4 kostky másla (cca 60 g, rozpuštěného)
1 žloutek
rum na zavonění (dle chuti - nemusí být)
Na potření buchet:
3 PL rumu
1 PL moučkového cukru
2 PL horké vody
Náplň:
švestková povidla
máslo na vymazání pekáče
moučkový cukr na poprášení buchet
Citronová kůra mletá nakoupíte zde
Vanilkový lusk PREMIUM nakoupíte zde
Vanilkový lusk KLASIK nakoupíte zde
1Do kastrolku nalijte mléko a ohřejte ho tak, aby mělo přibližně tělesnou teplotu (nesmí být horké). Stáhněte z plotny. Do mléka rozdrobte droždí, přidejte lžičku cukru, promíchejte a nechte kvásek vzejít.
2Do větší mísy prosijte mouku spolu se solí. Přidejte žloutek, zbytek cukru, vanilku, rozpuštěné máslo (nemělo by být moc teplé), kvásek a případně rum. Vypracujte hladké těsto. Těsně před koncem hnětení přidejte citronovou kůru a zlehka ji zapracujte do těsta. Vzniklý bochánek poprašte hladkou moukou, mísu zakryjte utěrkou, dejte ji na teplé místo a těsto nechte cca 1 hodinu kynout.
3Z těsta vyválejte přibližně centimetrový plát a rozkrájejte jej na cca pěticentimetrové čtverce. Každý čtvereček potřete povidly (skvělý recept na domácí švestková povidla najdete zde) a vytvarujte z nich buchty. Povidla by neměla z těsta nikde vytékat. Pekáč vymažte silnou vrstvou másla, naskládejte do něj buchty vedle sebe tak, aby byl spoj těsta na dně pekáče a nechte je ještě asi 1/2 hodinu kynout.
4Poté je dejte péct do předehřáté trouby na 200 °C. Asi po 10 minutách snižte teplotu na 180 °C a nechte buchty dopéct dozlatova, 10 až 15 minut.
5Rum smíchejte s moučkovým cukrem a horkou vodou a touto směsí potřete ještě horké buchty.
6Jakmile buchty vychladnou, poprašte je moučkovým cukrem a můžete podávat.
Dobrou chuť! :)
Nakupujte v našem eshopu podle toho co máte rádi a co se chystáte vařit. Vy si nakupte suroviny, my Vám k nim dodáme koření.