1/2 kg rýže na risotto
300 g kalamárů
1 dcl bílého nebo růžového vína
2 l vývaru z ryb nebo 2 l vody a 1/2 ČL NESOLDÍKA
1 větší červená cibule
2 stroužky česneku
1/2 ČL LEMON PEPPERU
2 oříšky másla
3 PL sépiového inkoustu
nastrouhaný sýr Paški nebo Parmazán
sůl
1Kalamáry očistěte a nakrájejte na kolečka. Cibuli a česnek oloupejte a nasekejte na jemno.
2Ve větší pánvi smíchejte 2 litry vody s vínem, NESOLDÍKEM a sépiovým inkoustem. Přiveďte k varu a povařte vývar asi 15 minut. Pak sceďte a odstavte. Nebo použijte hotový rybí vývar.
3Na kapce oleje začněte restovat cibuli s česnekem. Až cibule zesklovatí, přidejte máslo, kalamáry a dále restujte. Asi po 5 minutách přidejte rýži, koření LEMON PEPPER, osolte a začněte podlévat připraveným černým vývarem s vínem.
4Vařte a podlévejte tak dlouho, dokud rýže nebude měkká. Těsně před dovařením přidejte do rissota nastrouhaný sýr, oříšek másla, dosolte podle chuti a nechte ještě alespoň 10 minut odpočinout přikryté poklicí.
5Podávejte v hlubokých talířích s kvalitním růžovým vínem. Na závěr ještě jídlo ozdobte hoblinkami zrajícího sýra a čerstvou petrželkou.
Ač to vypadá nezvykle, je černé risotto velice oblíbené v chorvatské kuchyni. Zbůsobů, jak jej připravit, je mnoho. Středomoří je velké a každá kuchyně jej připravuje odlišně. Tento recept patří k těm jednodušším a hlavně skvěle chutná. Možností, jaké plody moře použijete, je více. Kalamáry jsou pro mě osobně tou nejlepší volbou. Udělejte si občas radost a uvařte si zcela nezvyklé, reprezentativní jídlo. A zrovna černé risotto do této kategorie patří.
Přeji vám dobrou chuť! Davídek
Nakupujte v našem eshopu podle toho co máte rádi a co se chystáte vařit. Vy si nakupte suroviny, my Vám k nim dodáme koření.