Recepty

🇭🇷 Chorvatské černé risotto s kalamáry, citronovým pepřem a chorvatským sýrem Paški

 Chorvatské černé risotto s kalamáry, citronovým pepřem a chorvatským sýrem Paški

počet osob
4

čas přípravy
10 min. příprava
25 min. příprava rissot

obtížnost
jednoduché

druh jídla
Plody moře

Potřebujeme

1/2 kg rýže na risotto
300 g kalamárů
1 dcl bílého nebo růžového vína
2 l vývaru z ryb nebo 2 l vody a 1/2 ČL NESOLDÍKA
1 větší červená cibule
2 stroužky česneku
1/2 ČL LEMON PEPPERU
2 oříšky másla
3 PL sépiového inkoustu
nastrouhaný sýr Paški nebo Parmazán
sůl


Lemon Pepper nakoupíte zde
Nesoldík nakoupíte zde

Postup přípravy

1Kalamáry očistěte a nakrájejte na kolečka. Cibuli a česnek oloupejte a nasekejte na jemno.

2Ve větší pánvi smíchejte 2 litry vody s vínem, NESOLDÍKEM a sépiovým inkoustem. Přiveďte k varu a povařte vývar asi 15 minut. Pak sceďte a odstavte. Nebo použijte hotový rybí vývar.

3Na kapce oleje začněte restovat cibuli s česnekem. Až cibule zesklovatí, přidejte máslo, kalamáry a dále restujte. Asi po 5 minutách přidejte rýži, koření LEMON PEPPER, osolte a začněte podlévat připraveným černým vývarem s vínem. 

4Vařte a podlévejte tak dlouho, dokud rýže nebude měkká. Těsně před dovařením přidejte do rissota nastrouhaný sýr, oříšek másla, dosolte podle chuti a nechte ještě alespoň 10 minut odpočinout přikryté poklicí.

5Podávejte v hlubokých talířích s kvalitním růžovým vínem. Na závěr ještě jídlo ozdobte hoblinkami zrajícího sýra a čerstvou petrželkou.

Ač to vypadá nezvykle, je černé risotto velice oblíbené v chorvatské kuchyni. Zbůsobů, jak jej připravit, je mnoho. Středomoří je velké a každá kuchyně jej připravuje odlišně. Tento recept patří k těm jednodušším a hlavně skvěle chutná. Možností, jaké plody moře použijete, je více. Kalamáry jsou pro mě osobně tou nejlepší volbou. Udělejte si občas radost a uvařte si zcela nezvyklé, reprezentativní jídlo. A zrovna černé risotto do této kategorie patří.

Přeji vám dobrou chuť! Davídek


tisk    Vytisknout recept  Sdílet

Všechny recepty s kořením Lemon Pepper
Všechny recepty s kořením Nesoldík

Zpět na začátek kuchařky
Díky cookies a práci s osobními údaji bude pro Vás prohlížení stránek ještě příjemnější!

Používáme je totiž k zajištění co možná nejlepší funkčnosti a k personalizaci obsahu našich webových stránek.

Kliknutím na tlačítko "Přijmout" souhlasíte s jejich využíváním a předáním údajů o chování na našem webu.
Více informací
cookie
cookie