500 g bílého chřestu
1 - 2 šalotky
50 g másla
2 lžíce olivového oleje
200 ml smetany
800 ml zeleninového / kuřecího vývaru
sůl
bílý pepř
muškátový oříšek
lžička kořenící směsi Dětské bylinky Eliška
pesto
sekané madle, nebo pinie na posypání
Dětské bylinky Eliška nakoupíte zde
Muškátový ořech celý nakoupíte zde
Muškátový ořech mletý nakoupíte zde
Pepř bílý mletý nakoupíte zde
1Z chřestu odkrojte dřevnaté konce. Většinou stačí 2 – 3 cm, to jednoduše zjistíte tak, že chřest v místě ochutnáte. Omyjte ho, osušte a oloupejte pomocí škrabky. Začněte pod hlavičkou a pokračujte až k řezné straně.
2Slupky a dřevnaté konce vložte do vývaru a povařte asi 30 minut. Pokud si vývar připravujete čerstvý, použijte je rovnou do základu. Dosáhnete tak intenzivnější chřestové, nasládlé chuti.
3Z oloupaného chřestu odkrojte hlavičky a ponechte je na pozdější použití. Zbytek nakrájejte na stejně velké kousky (velké asi 1 cm). Šalotku nakrájejte najemno.
4V hrnci rozehřejte máslo s olivovým olejem a přidejte chřest. Restujte ho asi 5 minut na středním až vyšším plamenu, poté přidejte šalotku. Až bude šalotka do sklovata (pozor, chřest by měl být úplně malinko dozlatova – více ne, abychom zachovali bílou barvu), přilijte vývar, přidejte špetku soli a vařte asi 5 minut, dokud nebude chřest měkký.
5Přilijte smetanu a rozmixujte buď ve stolním mixéru nebo ponorným mixérem přímo v hrnci. Až bude polévka rozmixovaná, vraťte ji do hrnce a dochuťte troškou bílého pepře, bylinkami a čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku. Pokud bude potřeba, tak polévku ještě dosolte. Měla by být nasládlá, chuťově plná díky vývaru a nádherně sametová.
6Hlavičky chřestu orestujte na másle na menší pánvičce a můžete servírovat s polévkou.
Polévku nalijte do mističek či hlubokých talířů, ozdobte hlavičkami z chřestu a pestem, buďto bazalkovým, nebo z medvědího česneku. Výborná je polévka také s topinkami, na které dáte trochu pesta.
Dobrou chuť :)
Nakupujte v našem eshopu podle toho co máte rádi a co se chystáte vařit. Vy si nakupte suroviny, my Vám k nim dodáme koření.