Recepty

Borůvková žemlovka

Borůvková žemlovka

počet osob
4

čas přípravy
25 min. příprava
40 minut Pečení

obtížnost
jednoduché

druh jídla
Sladká jídla

Potřebujeme

9 rohlíků
600 ml mléka
2 vejce
30 g cukru krystal/krupice
100 g másla
400 g borůvek
kardamom mletý
skořice mletá

tuk a mouka na vymazání a vysypání formy

Kardamom mletý nakoupíte zde
Skořice mletá nakoupíte zde

Postup přípravy

1Rohlíky nakrájejte na kolečka a dejte do velké mísy.

2Vajíčka si rozdělte na bílky a žloutky zvlášť. Bílky dejte stranou do lednice. Žloutky smíchejte s rozpuštěným máslem, cukrem, mlékem, třemi lžičkami skořice a dvěma lžičkami kardamomu. Vzniklou směs pořádně promíchejte, aby se cukr rozpustil a nalijte do mísy k rohlíkům. Promíchejte a nechte rohlíky chvíli tekutinu nasáknout, nejlépe tak, aby v míse žádná nezbyla.

3Zapékací formu si vymažte a vysypte moukou. Troubu si předehřejte na 180°C.

4Rohlíky nasáklými mléčnou směsí vyskládejte pečlivě spodek a boky formy, aby nikde neprosvítala skrze rohlíky forma. Na rohlíky pak nasypejte polovinu borůvek a trochu je posypte skořicí a kardamomem (můžete i osladit, pokud se vám zdají příliš kyselé). Na borůvky zase přijde vrstva rohlíků a na ty zase borůvky a koření. Nakonec vše pečlivě zakryjte poslední vrstvou rohlíků a dejte péct. Pečte dozlatova, trvá to asi 35 - 40 minut, záleží, jak vaše trouba peče. 

510 minut před koncem pečení si vyšlehejte bílky do tuhého sněhu, který rozprostřete na žemlovku a pečtě zmíněných posledních 5 - 10 minut, dokud sníh jemně nezezlátne.

Podávejte posypané cukrem a zalité máslem. Dobrou chuť :)


tisk    Vytisknout recept  Sdílet

Všechny recepty s kořením Kardamom mletý
Všechny recepty s kořením Skořice mletá

Zpět na začátek kuchařky
Díky cookies a práci s osobními údaji bude pro Vás prohlížení stránek ještě příjemnější!

Používáme je totiž k zajištění co možná nejlepší funkčnosti a k personalizaci obsahu našich webových stránek.

Kliknutím na tlačítko "Přijmout" souhlasíte s jejich využíváním a předáním údajů o chování na našem webu.
Více informací
cookie
cookie