Recepty

Bezlepkové cukrářské piškoty Savoiardi

Bezlepkové cukrářské piškoty Savoiardi

čas přípravy
15 min. příprava
12 - 15 min. pečení

obtížnost
jednoduché

druh jídla
Bez lepku

Potřebujeme

3 velká vejce + 1 bílek pokojové teploty
100 g krystalového cukru
1 ČL vanilkového extraktu
140 g bezlepkové mouky obsahující xanthanovou gumu (my jsme použili Freee for baking)
¼ ČL jemné mořské soli

Cukrový posyp:
32 g moučkového cukru
50 g krupicového cukru

Postup přípravy

1Předehřejte troubu na 180 °C. Vyložte dva plechy pečícím papírem a dejte stranou.

2Do dvou misek rozdělte bílky a žloutky. V jedné misce vyšlehejte žloutky spolu s 50 g krystalového cukru a vanilkovým extraktem tak, aby byly žloutky našlehané a měly světlou žlutou barvu. V druhé misce vyšlehejte bílky. Bílky šlehejte tak dlouho, dokud se nevytvoří měkké pěnové vrcholy. Za stálého šlehání do bílků pomalu přidávejte 50 g krystalového cukru a sůl. Pokračujte ve šlehání, dokud se nevytvoří tuhý sníh.

3Do sněhu z bílků jemně vmíchejte žloutkovou směs. Přes sítko prosejte do sněhu mouku a jemně ji vmíchejte. Nesmí být vidět žádné hrudky mouky.

4Naplňte velký cukrářský sáček vybavený větší kulatou špičkou (nebo sáček na zip s odříznutým rohem) a na 2  plechy vyložené pečícím papírem nastříkejte cca 10 cm dlouhé piškoty. 

5Smíchejte dohromady oba dva cukry na cukrový posyp a promíchejte. Hotový cukrový posyp prosejte na sušenky. Část směsi se dostane mezi sušenky na plechu, což je v pořádku.

6Pečte jeden plát po druhém po dobu 12–15 minut nebo dokud se mírně nezvednou. Měly by být lehce popraskané a pevné na dotek.

7Nechte vychladnout. Sušenky jsou při prvním upečení mírně měkké, ale při odležení jsou křupavé. Chcete-li je použít v receptu, nechte je stát při pokojové teplotě přes noc nebo až několik dní.


tisk    Vytisknout recept  Sdílet


Zpět na začátek kuchařky
Díky cookies a práci s osobními údaji bude pro Vás prohlížení stránek ještě příjemnější!

Používáme je totiž k zajištění co možná nejlepší funkčnosti a k personalizaci obsahu našich webových stránek.

Kliknutím na tlačítko "Přijmout" souhlasíte s jejich využíváním a předáním údajů o chování na našem webu.
Více informací
cookie
cookie