JAK SI UŽÍT GRILOVÁNÍ S HISTAMINOVOU INTOLERANCÍ?
GRILOVÁNÍ NEMUSÍ BÝT PRO HISTAMINIKY HOROROVÝ VEČER PŘI VŮNI ZAKÁZANÝCH KLOBÁSEK! MARTIN QUEUE, QEP – GASTRONOMICKÝ SPECIALISTA A AUTOR PROJEKTU INTOLERA – VÍ, JAK TO ZVLÁDNOUT S CHUTÍ I ZDRAVÍM. V ČLÁNKU VÁM PORADÍ, JAK SI POCHUTNAT NA GRILU BEZ HISTAMINOVÉ POHROMY, A PŘEDSTAVÍ JEDNODUCHÝ RECEPT, KTERÝ JE BEZ LAKTÓZY, LEPKU I VAJEC, ALE PLNÝ ŽIVIN A VITAMÍNŮ.
„HIT low“ grilování

Histaminová intolerance je velmi složité téma - a pro lidi s tímto imunitním deficitem může být klasická grilovačka noční můrou. Klobásky, špekáčky nebo jiné uzeniny jsou pro histaminiky spíš jen nesplněným snem.
Gastronomický specialista, kvalifikovaný evropský fotograf a autor dvou téměř 300stránkových speciálních kuchařek Martin Queue, QEP, vám poradí, jak si grilování užít i s histaminovou intolerancí – a jak si užít pohodový čas s rodinou nebo přáteli u ohně.
Témata potravinových intolerancí i nešpecifických zánětlivých onemocnění trávicího traktu (IBD – Crohnova choroba, ulcerózní kolitida) Martin podrobně rozebírá v knize INTOLERA, která je součástí stejnojmenného projektu. Na knize spolupracovalo 36 odborníků z oblasti medicíny, gastronomie i pacienti s IBD a potravinovými intolerancemi. Martin aktuálně pracuje na jedinečné mobilní aplikaci INTOLERA, která má komplexně pomáhat lidem s intolerancemi a IBD v každodenním životě.
Připravil pro vás recept, který je jednoduchý na přípravu, šetrný k histaminu, ale zároveň výživný, plný vitamínů a surovin, které přirozeně pomáhají snižovat hladinu histaminu. Recept je navíc bez laktózy, bez lepku i bez vajec.
Teplý salát z barevné čekanky s roštěncem (sirloin steak)

👥 Počet porcí: 4
📝 Ingredience:
- 4 ks čekanky
- 4 ks římského (srdíčkového) salátu
- 10 ks žlutých cherry rajčat
- 50 g zelených oliv
- 400 g cizrny
- 10 ks datlí
- 50 g mungo klíčků
- 50 g čočkových klíčků
- 1 lžíce kurkumy
- 1 lžíce koření Fresh grill
- sůl, čerstvě mletý pepř
- 4 vyzrálé sirloin steaky
- panenský olivový olej
- šťáva z ½ limetky
- hráškové výhonky
🌱 Příprava cizrny:
- Cizrnu si minimálně 12 hodin předem namočte do studené vody. Pokud chcete proces urychlit, přelijte ji horkou vodou a přidejte špetku jedlé sody – doba namáčení se tím zkrátí na cca 4 hodiny.
- Následně cizrnu propláchněte, zalijte třínásobným množstvím vody a vařte přibližně 1 hodinu a 20 minut. Asi 20 minut před koncem přidejte sůl. Průběžně sbírejte pěnu, která se při vaření tvoří.
🥬 Příprava salátu:
- Do hlubší pánve nalijte olivový olej, zahřejte a přidejte uvařenou cizrnu. Dochutíme solí, pepřem, kurkumou (pomáhá snižovat histamin a tlumí záněty) a kořením Fresh grill. Restujte dozlatova.
- Ke konci přidejte na měsíčky nakrájená žlutá cherry rajčata, nakrájené datle bez pecek a celé zelené olivy bez pecky. Dobře promíchejte, aby se chutě propojily.
- Ve velké pánvi si zahřejte trochu olivového oleje. Čekanku i římský salát omyjte, odřízněte spodní část a ponechte jen listy. Vložte je do pánve a zprudka krátce restujte, dokud nezměknou.
- Poté přimíchejte cizrnovou směs, zakápněte limetkovou šťávou a případně dochuťte solí a pepřem.
🥩 Příprava steaku:
- Steaky nechte před grilováním minimálně 45 minut v pokojové teplotě. Potřete je olivovým olejem, osolte a opepřete.
- Gril rozpalte na 250–300 °C a rošt potřete olejem, aby se maso nepřilepilo. Steaky grilujte podle požadovaného stupně propečení:
2–3 min – rare
3–4 min – medium rare
4–5 min – medium
- Poslední minutu grilování můžete na maso přidat kousek rostlinného másla (bez laktózy), snítku rozmarýnu nebo stroužek česneku ve slupce.
- Po sundání z grilu nechte maso alespoň 5–10 minut odpočívat pod alobalem.
🍽️ Servírování:
Na talíř naservírujte teplý salát a navrch dejte na tenké plátky nakrájený steak. Dozdobte mikrobylinkami nebo hráškovými výhonky, i ty přirozeně pomáhají snižovat hladinu histaminu.
Dobrou chuť!
sdílejte na: