JAK SI UŽÍT GRILOVÁNÍ S HISTAMINOVOU INTOLERANCÍ?

JAK SI UŽÍT GRILOVÁNÍ S HISTAMINOVOU INTOLERANCÍ?

GRILOVÁNÍ NEMUSÍ BÝT PRO HISTAMINIKY HOROROVÝ VEČER PŘI VŮNI ZAKÁZANÝCH KLOBÁSEK! MARTIN QUEUE, QEP – GASTRONOMICKÝ SPECIALISTA A AUTOR PROJEKTU INTOLERA – VÍ, JAK TO ZVLÁDNOUT S CHUTÍ I ZDRAVÍM. V ČLÁNKU VÁM PORADÍ, JAK SI POCHUTNAT NA GRILU BEZ HISTAMINOVÉ POHROMY, A PŘEDSTAVÍ JEDNODUCHÝ RECEPT, KTERÝ JE BEZ LAKTÓZY, LEPKU I VAJEC, ALE PLNÝ ŽIVIN A VITAMÍNŮ.

„HIT low“ grilování

Histaminová intolerance je velmi složité téma - a pro lidi s tímto imunitním deficitem může být klasická grilovačka noční můrou. Klobásky, špekáčky nebo jiné uzeniny jsou pro histaminiky spíš jen nesplněným snem.

Gastronomický specialista, kvalifikovaný evropský fotograf a autor dvou téměř 300stránkových speciálních kuchařek Martin Queue, QEP, vám poradí, jak si grilování užít i s histaminovou intolerancí – a jak si užít pohodový čas s rodinou nebo přáteli u ohně.

Témata potravinových intolerancí i nešpecifických zánětlivých onemocnění trávicího traktu (IBD – Crohnova choroba, ulcerózní kolitida) Martin podrobně rozebírá v knize INTOLERA, která je součástí stejnojmenného projektu. Na knize spolupracovalo 36 odborníků z oblasti medicíny, gastronomie i pacienti s IBD a potravinovými intolerancemi. Martin aktuálně pracuje na jedinečné mobilní aplikaci INTOLERA, která má komplexně pomáhat lidem s intolerancemi a IBD v každodenním životě.

Připravil pro vás recept, který je jednoduchý na přípravu, šetrný k histaminu, ale zároveň výživný, plný vitamínů a surovin, které přirozeně pomáhají snižovat hladinu histaminu. Recept je navíc bez laktózy, bez lepku i bez vajec.

Teplý salát z barevné čekanky s roštěncem (sirloin steak)

👥 Počet porcí: 4
📝 Ingredience:

  • 4 ks čekanky
  • 4 ks římského (srdíčkového) salátu
  • 10 ks žlutých cherry rajčat
  • 50 g zelených oliv
  • 400 g cizrny
  • 10 ks datlí
  • 50 g mungo klíčků
  • 50 g čočkových klíčků
  • 1 lžíce kurkumy
  • 1 lžíce koření Fresh grill
  • sůl, čerstvě mletý pepř
  • 4 vyzrálé sirloin steaky
  • panenský olivový olej
  • šťáva z ½ limetky
  • hráškové výhonky

🌱 Příprava cizrny:

  1. Cizrnu si minimálně 12 hodin předem namočte do studené vody. Pokud chcete proces urychlit, přelijte ji horkou vodou a přidejte špetku jedlé sody – doba namáčení se tím zkrátí na cca 4 hodiny.
  2. Následně cizrnu propláchněte, zalijte třínásobným množstvím vody a vařte přibližně 1 hodinu a 20 minut. Asi 20 minut před koncem přidejte sůl. Průběžně sbírejte pěnu, která se při vaření tvoří.
     

🥬 Příprava salátu:

  1. Do hlubší pánve nalijte olivový olej, zahřejte a přidejte uvařenou cizrnu. Dochutíme solí, pepřem, kurkumou (pomáhá snižovat histamin a tlumí záněty) a kořením Fresh grill. Restujte dozlatova.
  2. Ke konci přidejte na měsíčky nakrájená žlutá cherry rajčata, nakrájené datle bez pecek a celé zelené olivy bez pecky. Dobře promíchejte, aby se chutě propojily.
  3. Ve velké pánvi si zahřejte trochu olivového oleje. Čekanku i římský salát omyjte, odřízněte spodní část a ponechte jen listy. Vložte je do pánve a zprudka krátce restujte, dokud nezměknou.
  4. Poté přimíchejte cizrnovou směs, zakápněte limetkovou šťávou a případně dochuťte solí a pepřem.
     

🥩 Příprava steaku:

  1. Steaky nechte před grilováním minimálně 45 minut v pokojové teplotě. Potřete je olivovým olejem, osolte a opepřete.
  2. Gril rozpalte na 250–300 °C a rošt potřete olejem, aby se maso nepřilepilo. Steaky grilujte podle požadovaného stupně propečení: 
    2–3 min – rare
    3–4 min – medium rare
    4–5 min – medium
  3. Poslední minutu grilování můžete na maso přidat kousek rostlinného másla (bez laktózy), snítku rozmarýnu nebo stroužek česneku ve slupce.
  4. Po sundání z grilu nechte maso alespoň 5–10 minut odpočívat pod alobalem.
     

🍽️ Servírování:

Na talíř naservírujte teplý salát a navrch dejte na tenké plátky nakrájený steak. Dozdobte mikrobylinkami nebo hráškovými výhonky, i ty přirozeně pomáhají snižovat hladinu histaminu.

Dobrou chuť!

sdílejte na:   sdílejte
Díky cookies a práci s osobními údaji bude pro Vás prohlížení stránek ještě příjemnější!

Používáme je totiž k zajištění co možná nejlepší funkčnosti a k personalizaci obsahu našich webových stránek.

Kliknutím na tlačítko "Přijmout" souhlasíte s jejich využíváním a předáním údajů o chování na našem webu.
Více informací
cookie
cookie